Szaszłyki z cykorią z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 60 min

latwe i smaczne szaszłyki drobiowe z piekarnika

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g szynki lub łopatki
    pół szkl białego wina
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka przyprawy do grilla
    1 cebula
    5 pieczarek
    2 cykorie

Szaszłyki z cykorią z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części.
    Cykorię przeciąć na 4 części, wyciąć głąbek i przekroić na pół w poprzek.
    Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz.
    Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy