SZARLOTKOWE CRUBMLE

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jeśli chcecie cieszyć się chrupiącym, aromatycznym, a jednocześnie zdrowym i sycącym deserem, zróbcie crumble :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    •3 średnie jabłka (o łącznej wadze ok. 500g) - odmiana raczej niezbyt soczysta
    •10 suszonych daktyli
    •3 łyżki soku z cytryny
    •1 łyżeczka cynamonu
    •1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    •ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii

    Składniki na kruszonę:
    •100g płatków owsianych (certyfikowanych, bezglutenowych)
    •25g mąki ryżowej
    •20g wiórków kokosowych
    •45g ksylitolu (maltitolu, erytrytolu)
    •50g oleju kokosowego

Szarlotkowe crubmle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą nieprzywierającą, bądź wysmarować dokładnie olejem kokosowym. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę omijając gniazda nasienne. Daktyle pokroić. Jabłka i daktyle umieścić w miseczce, dodać wyciśnięty sok z cytryny, mąkę ziemniaczana, ziarenka wanilii i cynamon. Dokładnie wymieszać, odstawić. Składniki na kruszonę umieścić w osobnej miseczce, mieszać jednocześnie rozcierając, najlepiej dłonią, tak aby nie pozostały grudki oleju kokosowego. Na dno blaszki wyłożyć owoce, na to kruszonę. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut do lekkiego zbrązowienia wierzchu. Przestudzić. Najlepsze jest lekko ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy