Pierogi szarlotkowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Miałam plan zrobić szarlotkę. Usmażyłam jabłka i zmieniłam zdanie. Postanowiłam zrobić pierogi. Pierogi z jabłkami posypane złotym, trzcinowym cukrem i polane złotym, klarowanym masełkiem są wyjątkowe. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •5 jabłek
    •3 łyżki klarowanego masła
    •1/2 szklanki cukru
    •2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •łyżeczka cynamonu
    •500 g mąki pszennej
    •3 łyżki mąki ziemniaczanej
    •3 łyżki oleju rzepakowego
    •szklanka mleka
    •1/2 szklanki gorącej wody
    •szczypta soli
    •cukier trzcinowy do posypania
    •masło klarowane do polania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi szarlotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Można wcześniej obrać, ale nie koniecznie. Moje były ze skórką. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone jabłka. Dusić aż puszczą sok. Dodać cukier, cynamon i mieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać, aż cały sok zniknie. Wystudzić.
    Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku. Podzielić na porcje i każdą posypać trzcinowym cukrem i polać klarowanym masełkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować