SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i tanie ciasto

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanka mąki tortowej
    1 kostka palmy
    1/2 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek

    Warstwa jabłek:
    5-6 jabłek (ok 1 kg)
    Cynamon

    Piana:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek obieramy i kroimy na cztery części jabłka które wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Jeśli jabłka są kwaśne to dodajemy cukier i tak dusimy, aż zrobią się miękkie i woda odparuje. W między czasie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 tego ciasta wgniatamy w wcześniej przygotowaną formę o wymiarach 25 x 30 cm. Kolejny krok to ubijanie białek z cukrem. Jak już piana będzie gotowa dodajemy budyń i lekko mieszamy. Na wcześniej wyłożone ciasto nakładamy wystudzony mus jabłkowy który posypujemy cynamonem i wykładamy pozostałymi kawałkami ciasta, a następnie nakładamy pianę i do piekarnika o temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy