Szarlotka pachnąca cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka jest ulubionym ciastem mojej rodziny.Jest tak krucha,że rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 i 1/2 szkl mąki tortowej
    1 kostka margaryny[Kasia]
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki smalcu
    1 jajko
    4 żółtka
    1 i 1/2 litra przesmażonych jabłek
    1 łyżka cynamonu

Szarlotka pachnąca cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno brytfanki pokrytej papierem do pieczenia. Do jabłek dodać cynamon, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Z drugiej części ciasta urywać niewielkie kawałki i wylepić wierzch szarlotki. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

Porady

Ciasta nie należy długo zagniatać, ponieważ traci kruchość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy