Szarlotka 'Jabłuszko'

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna szarlotka która zawsze wychodzi , na prawdę polecam !

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    250g margaryny
    200g cukru pudru
    500g maki pszennej
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    2kg jabłek
    cukier cynamonowy
    otarta skorka z jednej cytryny

Szarlotka 'jabłuszko' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy do nasmarowanej blaszki wraz z brzegami i nakłuwamy widelcem. jabłka obieramy, kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy cukrem cynamonowym i otartą skórką z cytryny. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na wierzchu. Gdy zostało nam trochę ciasta można wykonać z niego dekorację. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35

Porady

Polecam użyć jabłek które są kwaśne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy