Szarlotka mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszna szarlotka, która zawsze się udaje. I niesamowicie szybko znika!!!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - jaja : 5 sztuk
    -mąka: 3 szklanki
    -cukier: półtorej szklanki
    -palma:: 1 kostka
    -proszek do pieczenia: półtorej łyżeczki
    -mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    -jabłka prażone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, połowy szklanki cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczu szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i dwie z nich zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę ( ja piekę na dużej tortownicy ), wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta. Na to kładziemy pianę z białek i na koniec trzecią część zamrożonego ciasta, również starą na tarce o dużych otworkach.
    Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach ( sprawdzamy, czy środek ciasta się upiekł, jeśli nie pieczemy dalej)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować