Szampan chlebowo - mleczny

0 (0 ocen)

Szampan bez procentów, ale za to z prawdziwymi bąbelkami

Składniki:

  • 5 litrów wody, 10 dkg sucharów z czarnego chleba, 12 i 1/2 dkg miodu, 1 szklanka zsiadłego mleka

Szampan chlebowo - mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchary z czarnego chleba zalać wrzątkiem. Po kilku godzinach zakwaszoną wodę przecedzić. Do otrzymanego " kwasu " dodać miód, wymieszać, zagotować i ostudzić do temperatury 30 stopni. Następnie dodać zsiadłe mleko, wymieszać i rozlać do butelek. Zakorkowane szczelnie butelki przechowywać przez 2 doby w temperaturze 25 stopni, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Szampan nadaje się do spożycia po 3 dobach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy