SWOJSKI CHLEBEK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To przepis znaleziony w notatkach po babci, zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg. mąki krupczatki
    1/2 kg. maki pszennej
    1 łyżeczka soli
    ZACZYN:
    1 litr wody ciepłej
    5 dag. drożdży
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    DODATKOWO:
    6 łyżek siemienia lnianego
    6 łyżek sezamu
    6 łyżek pestki dyni
    6 łyżek ziaren słonecznika

Swojski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić w szklance wody (odlać od tego 1 litra) dodać 2 łyżki mąki,i cukier.Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.Mąki wsypać do miski dodać sól i produkty sypkie dodatkowe.Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki wlać pozostałą wodę.Wyrobić.
    Blaszki posmarować olejem (dwie keksówki) posypać otrębami. Ciasto podzielić na dwie części przelać do foremek,odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.Gdy chlebuś podrośnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170* --1godzinkę--aż odchodzi pięknie od brzegów blaszki.

Porady

Jeśli mam ochotę na chlebek ciemny to zamiast mąki pszennej dodaje razową lub żytnią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy