Świeża sałata I

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna alternatywa na lekką i zdrową kolację dla dwojga.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowania mixu sałat z roszponką
    1 mała cukinia
    2 pomidory
    1 świeży ogórek
    3 łyżki łuskanego słonecznika
    3 łyżki ziaren siemienia lnianego
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 opakowanie sosu Knorr do sałatek (paprykowo-ziołowy)
    3 łyżki wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    bułka tarta, jajko, olej, zioła prowansalskie, sól pieprz --> do usmażenia cukinii

Świeża sałata i - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, pokroić w cienkie krążki.
    Rozbić jedno jajko, cukinię zamoczyć w jajku z ziołami, solą i pieprzem, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Wyłożyć na papierowe ręczniki żeby odsączyć olej.
  • 2. Mix sałat wymieszać z przygotowanym sosem Knorr (3 łyżki oliwy i wody wymieszać z zawartością). Odstawić na 5 minut.
    Umyć i pokroić pomidory i ogórka.
    Siemię i słonecznik uprażyć na patelni nie dodając tłuszczu.

  • 3. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz:
    sałatę z sosem, pomidorki, ogórka, uprażone nasiona, żurawinę, usmażoną cukinię.

Porady

Mix sałat kupuję w Almie lub Biedronce, zawsze sprawdzaj na opakowaniu czy sałata jest myta!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy