Świderkowe cudo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje popisowe danie w akademiku. Szybko się je robi, jest bardzo smaczne i przede wszystkim tanie, bo wykorzystuje się wszystko,co zostało w lodówce. Dla studentów ma to ogromne znaczenie.

Składniki:

  • ● 20 dag makaronu świderki
    ● 15 dag boczku
    ● cebula
    ● śmietankowy serek topiony
    ● śmietana 18-proc.
    ● szczypiorek
    ● 1/2 kostki rosołowej
    ● sól
    ● pieprz
    ● koperek
    ● brokuł do dekoracji

Świderkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w lekko osolonej wodzie. Brokuła
    blanszujemy lub gotujemy na
    parze i dzielimy na różyczki.
  • 2. Boczek kroimy w dużą kostkę
    i smażymy na rozgrzanej patelni.
    Cebulę drobno kroimy i dodajemy
    do boczku. Szklimy na
    małym ogniu.
  • 3. Serek kroimy w kostkę i wkładamy
    do boczku z cebulą. Dodajemy
    kilka łyżek śmietany
    i kostkę rosołową, mieszamy.
    Podgrzewamy, cały czas mieszając,
    aż serek się roztopi.
  • 4. Szczypiorek myjemy, osączamy
    i drobno siekamy. Wsypujemy
    do boczku. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dusimy ok.
    10 minut.
  • 5. Makaron wykładamy na talerze,
    polewamy sosem. Dekorujemy
    gałązką koperku i różyczkami
    brokułu.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Jeśli używamy boczku wędzonego, pamiętajmy, że jest dość słony. Doprawiając, uważajmy więc, by nie przesadzić z ilością soli. ● Ugotowany makaron możemy również dodać do gotowego sosu i wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie chwilę podgrzać

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy