Kupiłam niewielkich rozmiarów kokos i zastanawiałam się jak mogę go wykorzystać i tak powstała właśnie ta sałatka.
Składniki:
1 Kokos
1 duży pomidor
kilka listków sałaty
kilka owoców maliny
1 średni surowy ogórek
kilka listków melisy
sos indonezyjski
sól
pieprz
oliwa do sałatek
Surówka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki sałaty umyć i porwać na kawałki. Umyty ogórek pokroić w kostkę. Pomidor umyć i również pokroić w kostkę. Maliny opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Melisę umyć i porwać na małe kawałeczki.
2.Kokos przeciąć na pół, mleczko nie będzie nam potrzebne, natomiast miąższ, który jest koloru białego oddzielamy od skorupy i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, dodajemy trzy krople sosu indonezyjskiego i dwie łyżki oliwy. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do skorupek po kokosie.
Porady
Zamiast oliwy można również dodać jogurt. Sałatka świetnie smakuje z grillowana kiełbaską.
Komentarze