Surówka z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • Nieduża główka czerwonej kapusty
    1 jabłko
    1 cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Cukier
    Sól i pieprz
    Sok z 1/2 cytryny

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kilka części, pozbawiamy twardych części i drobno szatkujemy.
    Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Delikatnie solimy. Gotujemy ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś woli bardziej chrupką kapustę należy gotować krócej
    W czasie, gdy kapusta się gotuje drobno siekamy cebulę. Umieszczamy ja w misce, w której będziemy mieszać surówkę. Posypujemy delikatnie solą i cukrem. Mieszamy.
    Kapustę dokładnie odcedzamy i gorącą przekładamy do miski z cebulą. Pozostawiamy chwilę nie mieszając. Cebula pod wpływem ciepła dodatkowo zmięknie .

    Po kilku minutach surówkę mieszamy z cebulą, ścieramy do niej obrane ze skórki jabłko (na tarce o grubych oczkach). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
    Surówkę doprawiamy do smaku łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły".

Komentarze

Podobne przepisy