Surówka z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna porcja zdrowia.

  • 10 min

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
    duża marchewka,
    ćwierć selera,
    pół czerwonej cebuli,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
    małe jabłko,
    kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
    kilka łyżeczek siemienia lnianego,
    ok. 3 łyżek pestek dyni,
    kilka łyżek oliwy,
    sól, pieprz (do smaku)

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cienko poszatkować czerwona kapustę, marchew, seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać natkę, pestki, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę (lub dłużej), by smaki się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły.

Komentarze

Podobne przepisy