mała główka czerwonej kapusty,
duża marchewka,
ćwierć selera,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
małe jabłko,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek siemienia lnianego,
ok. 3 łyżek pestek dyni,
kilka łyżek oliwy,
sól, pieprz (do smaku)
Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cienko poszatkować czerwona kapustę, marchew, seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać natkę, pestki, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę (lub dłużej), by smaki się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły.
Komentarze