Spaghetti z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

uwielbiane chyba przez wszystkich

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 koncentrat pomidorowy
    1 cebula
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    olej do smażenia

Spaghetti z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę razem z mięsem mielonym przełożyć na rozgrzany tłuszcz. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone podczas smażenia cały czas mieszać rozdrabniając je. Do usmażonego mięsa dodać marchewkę i czosnek. Gdy marchewka będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze razem wymieszać. Podawać na gorąco z wcześniej ugotowanym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy