40 dag makaronu spaghetti
koncentrat pomidorowy
30 dag mięsa mielonego
sól, pieprz
bazylia, oregano i majeranek
szklanka bulionu (może być w bulion w kostce)
cebula
1 ząbek czosnku
marchewka
1/2 selera
20 dag pieczarek
szczypta cukru
olej
20 dag sera żółtego
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa umyj, obierz i dokładnie oczyść. Posiekaj drobno cebulę i ząbek czosnku. Marchewkę i seler pokrój ostrym nożem w małą kosteczkę, natomiast pieczarki w plasterki. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki oraz seler. Smaż wszystko razem przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dołóż mielone mięso i mieszając przysmaż razem z warzywami. Następnie dodaj małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Zalej całość bulionem. Patelnie przykryj i duś sos ok. 10 min. W tym czasie ugotuj makaron wg przepisu podanego na jego opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem, a na górę zetrzyj ser żółty. Podawaj od razu
Porady
Najlepiej, by makaron został ugotowany aldente (lekko twardy)
Komentarze