Spaghetti Bolognese

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty, szybki i smaczny sposób na speghetti

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
    koncentrat pomidorowy
    30 dag mięsa mielonego
    sól, pieprz
    bazylia, oregano i majeranek
    szklanka bulionu (może być w bulion w kostce)
    cebula
    1 ząbek czosnku
    marchewka
    1/2 selera
    20 dag pieczarek
    szczypta cukru
    olej
    20 dag sera żółtego

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i dokładnie oczyść. Posiekaj drobno cebulę i ząbek czosnku. Marchewkę i seler pokrój ostrym nożem w małą kosteczkę, natomiast pieczarki w plasterki. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki oraz seler. Smaż wszystko razem przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dołóż mielone mięso i mieszając przysmaż razem z warzywami. Następnie dodaj małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Zalej całość bulionem. Patelnie przykryj i duś sos ok. 10 min. W tym czasie ugotuj makaron wg przepisu podanego na jego opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem, a na górę zetrzyj ser żółty. Podawaj od razu

Porady

Najlepiej, by makaron został ugotowany aldente (lekko twardy)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy