Sos cebulowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jest łatwy i szybki do przygotowania. Ma dość pikantny smak. Polecam do pieczonego i duszonego mięsa. Przepis przysłała Małgorzata Krzywania

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 6 dekagramów
    - mleko: 0.75 szklanki
    - masło: 5 dekagramów
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Sos cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i siekamy.
    Szklimy na roztopionym
    na patelni maśle
  • 2. Do cebuli wsypujemy
    mąkę i energicznie mieszając,
    powoli wlewamy
    mleko. Gotujemy ok. 15
    minut na małym ogniu.
    Doprawiamy solą. Zdejmujemy
    z ognia i przecieramy
    przez sito.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy