Sos musztardowo-cebulowy

4.5 (163 ocen)

  • 20 min

Wspaniały, gęsty i aromatyczny sos na bazie musztardy miodowej i cebuli. Jak dla mnie pasuje do wszystkiego.

  • 20 min

Składniki:

  • -5 cebul
    -3 łyżeczki musztardy miodowej
    -0,7 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki)
    -4 łyżki masła
    -2,5 łyżki mąki
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos musztardowy Dodatki

Sos musztardowo-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż ładnie się zrumieni.
  • 2 2. Gdy cebulka będzie złocista zalewamy ją bulionem i dodajemy musztardę. Dusimy pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu.
  • 3 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło roztapiamy na patelni, wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy aż połączy się z masłem. Zasmażkę stopniowo i energicznie mieszając wlewamy do sosu. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, chwilkę dusimy by smaki się połączyły i podajemy jeszcze ciepły.

Porady

Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do mięs, makaronu, kaszy, czy ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować