Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos jest pyszny, lekko słodki i pikantny z wyraźnym aromatem świeżych ziół.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie wieprzowo-wołowego)
    1 puszka (400g) pomidorów bez skóry
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 średnia cebula
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki posiekanej bazylii
    1/2 łyżki posiekanego tymianku
    1/2 łyżki posiekanego oregano
    1/4 łyżeczki chili
    sól lub domowa przyprawa uniwersalna
    świeżo zmielony czarny pieprz
    oliwa z oliwek
    makaron spaghetti

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy, posypujemy chili i szczyptą cukru. Rumienimy. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory miksujemy z cukrem, koncentratem, ziołami, pieprzem i solą (przyprawa uniwersalna) oraz chili. Sos wlewamy do mięsa i gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy parmezanem lub innym ulubionym twardym serem.

Porady

Do sosu można dodać startą marchew, seler naciowy i odrobinę białego wina.

Komentarze

Podobne przepisy