Śmietankowo- czekoladowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę.
2.Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część. Gotowe włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
3.W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć.
Wafelek WWW drobno siekamy.
4.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW.
5.Ciasto rolujemy zaczynając od krótszego boku trójkąta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 15 minut. Smacznego!
Komentarze