Śmietankowo- czekoladowe paluchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie i proste w przygotowaniu paluchy, które śmiało mogą nam zastąpić kupne przekąski :) Do schrupania przed tv w mgnieniu oka ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Na 16 paluchów:

    150g serka śmietankowego
    110g masła (min 82%)
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1 batonik śmietankowy "Pawełek"
    2 łyżeczki śmietanki 30%
    1 opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego

Śmietankowo- czekoladowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę.
  • Ciasto owijamy w folię i schładzamy 2. Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część. Gotowe włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
  • Topimy batonik z odrobiną śmietanki 3. W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć.
    Wafelek WWW drobno siekamy.
  • Smarujemy trójkąciki 4. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW.
  • Rolujemy paluchy 5. Ciasto rolujemy zaczynając od krótszego boku trójkąta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 15 minut. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy