Smażone kwiaty z cukinii

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak włoskiej kuchni. Smażone kwiaty z cukinii to kolejny pomysł na oryginalną przystawkę.

  • 10 min

Składniki:

  • 125 g koziego twarożku
    3-4 listki mięty
    3-4 listki bazylii
    2 polówki suszonych pomidorow z oleju
    sól,pieprz
    4-5 kwiatów cukinii
    koperek.

    Ciasto
    1 jajko
    kilka łyżek młeka
    1-2 łyżki mąki
    1 łyżka drobno startego parmezanu
    sól
    olej do smażenia.

Smażone kwiaty z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bardzo prosto: Pomidory osaczyć,ale nie musi być zbyt dokładnie,drobno ję pokroić i wymieszać z posiekanymi listkami mięty,koperkiem i bazyli i twarozkiem, doprawić i napelniać przygotowane wczesniej kwiaty cukinii (czyli muszą być delikatnie oplukane i osuszone i wycięte preciki że środka) , zawinąć delikatnie góre kwiata wraz z farszem.

    Składniki ciasta zmiksować i odstawić,ciasto powinno mieć konsystencję gestszego ciasta nalesnikowego.

    Przygotowane kwiaty dobrze otoczyć w ciescie i smazyć w glębokim tluszczu ok. 5-6 minut ,w trakcie smazenia obrocić ję delikatnie widelcem .

    Podawać z zielona salatą i bagietką lub jako dodatek do grilowanego kawalka mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy