SMAŻONE KWIATY DYNI w CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

4.51 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Po usmażeniu smakują bardzo przyjemnie, lekko słodkawo, delikatnie przypominając coś posmak cukinii. Idealnie sprawdzą się też do faszerowania. Kwiaty cukinii, kabaczka, dyni... generalnie dowolnych dyniowatych (nadają się wszystkie kwiaty, męskie i żeńskie - te drugie mają małe "owoce" u nasady) do smażenia w cieście lub panierowania.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju
    1 jajko

    kwiaty dyni lub innych dyniowatych
Wystaw ocenę:

4.51 (183 ocen)

Smażone kwiaty dyni w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SMAŻONE KWIATY DYNI w CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Powinno wyjść nie za gęste i nie za wodniste. Umyte kwiaty zanurzamy w cieście trzymając je nad pojemnikiem z ciastem by nadmiar ciasta spłynął. Tak przygotowane kwiaty kładziemy na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu dajemy na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zajadamy jeszcze ciepłe - gdyż takie smakują o wiele lepiej niż zimne.

Porady

kwiaty zawsze od środka opłucz by wypłukać znajdujących się tam "lokatorów" małych robaczków gdyż kolor żółty lubi przyciągać różne owady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować