Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Miękkie i soczyste śliwki zapieczone pod pistacjową kruszonką będą wspaniałą propozycją na podwieczorek czy deser. Ponieważ nie zawierają mąki świetnie sprawdzą się przy diecie bezglutenowej.

  • 30 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    około 12-16 śliwek (w zależności od wielkości kokilek)
    80 g obranych pistacji
    2 łyżki cukru
    4 łyżki płatków owsianych górskich
    2 łyżki masła
    listki melisy do dekoracji

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką 1. Pistacje mielimy razem z płatkami owsianymi. Dodajemy masło oraz cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką 2. Śliwki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w kokilkach do zapiekania skórką do dołu. Kruszonkę wykładamy na owoce.
  • Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką 3. Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach C aż kruszonka się ze złoci. Serwujemy ciepłe z łyżką gęstego jogurtu greckiego lub kulką lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy