Miękkie i soczyste śliwki zapieczone pod pistacjową kruszonką będą wspaniałą propozycją na podwieczorek czy deser. Ponieważ nie zawierają mąki świetnie sprawdzą się przy diecie bezglutenowej.
30 min
Składniki:
(na 4 porcje)
około 12-16 śliwek (w zależności od wielkości kokilek)
80 g obranych pistacji
2 łyżki cukru
4 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki masła
listki melisy do dekoracji
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pistacje mielimy razem z płatkami owsianymi. Dodajemy masło oraz cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
2.Śliwki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w kokilkach do zapiekania skórką do dołu. Kruszonkę wykładamy na owoce.
3.Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach C aż kruszonka się ze złoci. Serwujemy ciepłe z łyżką gęstego jogurtu greckiego lub kulką lodów waniliowych.
Komentarze