ślimaki

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaczne, tanie ciastka do kawy i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    20 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    1 całe jajko
    1 żółtko
    kakao

Ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao wg. uznania. Każdą część podzielić jeszcze na 5-6 części rozwałkować jedną część białego ciasta i jedną część ciemnego ciasta. Następnie nałożyć ciemne ciasto na białe i zwinąć w roladę.Wszystkie zwinięte części włożyć do lodówki na 30 min. Po 30 min. wyjąć i pokroić w plastry ok. 0,5 cm. blachę posmarować tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok 15-20 min. na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy