śledzik po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

śledź i ogórek - zgrany duet

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe typu matjas: 5 sztuk
    - ogórek kiszony (średniej wielkości): 4 sztuki
    - czosnek: 5 ząbków
    - zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    - olej roślinny: 2 szklanki

Śledzik po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy filetów śledziowych z tzw. "beczki" należy je wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Gdy jednak zakupiliśmy śledzie typu matjas w oleju nie jest to konieczne, jednak radzę spróbować czy nie są za słone.
  • 2. Ogórki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki a filety na mniejsze kawałki.
  • 3. W szklanym naczyniu układamy warstwowo śledzie,ogórki, czosnek, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i kolejno czynność powtarzamy
  • 4. Na koniec tak poukładane w naczyniu śledzie zalewamy olejem. Po pewnym czasie możemy sprawdzić czy nie należy oleju dolać, gdyż śledzie muszą być nim przykryte. Wstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 dni aby wszystkie smaki się połączyły

Komentarze

Podobne przepisy