Śledzie korzenne w masie pomidorowo-cebulowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

W moim domu śledzie często goszczą na stole, uwielbiamy je z mężem Tym razem połączyłam kilka smaków w jedną całość, śledzie wyszły pyszne. Można je przygotować z dnia na dzień. Są delikatnie słodkie i pachnące ziołami.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg płatów śledziowych
    4 cebule
    2 łyżki octu
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki rodzynek sułtanek
    1 duża łyżka ziół prowansalskich
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Kilka ziaren pieprzu

Śledzie korzenne w masie pomidorowo-cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć, jeśli są słone zmienić kilka razy wodę. Następnie osączyć na durszlaku, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać pozostałe składniki, wymieszać, całość jeszcze smażyć około 5 minut. Wystudzić. W misce układać na przemian masę smażoną, śledzie - do wyczerpania składników. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc do połączenia się smaków. Na drugi dzień można przełożyć do słoików.

Porady

1.Zamiast przecieru pomidorowego można dodać koncentrat pomidorowy, ale w mniejszej ilości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy