Śledzie w masie cebulowo-pomidorowej.

5 (198 ocen)

  • 30 min

Te śledzie są łagodne, mają delikatny smak. Należy pamiętać, by nie przesadzać ze składnikami. Bardzo często goszczą na moim stole. Szybko się je robi i tak samo szybko znikają z talerza.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg śledzi - matiasy, płaty
    4 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu
    1/2 szklanki oleju
    przyprawy: pieprz mielony, w ziarnkach, liść ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w masie cebulowo-pomidorowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić piórka. Wrzucić na podgrzany olej - dusić do zmiękczenia cebuli, uważać, by cebula zachowała biały kolor. Zdjąć z gazu patelnię, dodać koncentrat pomidorowy, ocet, pieprz i ziele angielskie. Dokładnie masę wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić, nie dodawać soli. Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w małe kawałki. Przełożyć do słoików warstwami: masa cebulowo-pomidorowa ,kawałki śledzi. Na górze w słoikach ma być masa cebulowa. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc, by śledzie nabrały smaku farszu cebulowo-pomidorowego.

Porady

Jeśli ktoś chce, by śledzie miały ostrzejszy smak można dodać sproszkowanej ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować