Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki na dużą blachę ale i tak szybko znika..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    Margaryna -0,5 kostki
    Żółtka -2 szt
    Cukier -mniej niż pół szklanki
    Mąka -1,5 szklanki
    Proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
    Cukier waniliowy -1 opak.
    MASA SEROWA
    Ser w kostce, 3 -krotnie mielony -1,5 kg
    Masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kostki
    Cukier -2 szklanki
    Mąka ziemniaczana -3 łyżki
    Mąka -6 łyżek
    Jaja -12-15 szt
    POLEWA
    Jajko -1 szt
    Kakao -3 łyżki
    Cukier -3 łyżki
    Margaryna -1/2 kostki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki zagnieść, całość ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę
    MASA SEROWA
    Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać.
    POLEWA
    Wszystkie składniki z rozpuszczoną ciepłą margaryną, zmiksować.
    Na ciasto wyłożyć masę serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop.
    Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Porady

Jeśli nie chcesz by sernik po wyrośnięciu opadł to wtrakie pieczenia obkraj krawędzie gdy się już trochę podpiecze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy