Sernik gotowany

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto,ale najlepsze następnego dnia , jak placki zmiękną.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła lub margaryny
    2 łyżki śmietany
    200 g cukru pudru
    1 jajko
    Masa:
    1 kg sera (może być wiaderkowy)
    2 jajka
    1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g margaryny lub masła
    125 ml mleka
    aromat cytrynowy lub rumowy
    sok z 1 cytryny
    rodzynki (można pominąć)

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm)
    Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą

Komentarze

Podobne przepisy