Bardzo smaczne ciasto,ale najlepsze następnego dnia , jak placki zmiękną.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany
200 g cukru pudru
1 jajko
Masa:
1 kg sera (może być wiaderkowy)
2 jajka
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g margaryny lub masła
125 ml mleka
aromat cytrynowy lub rumowy
sok z 1 cytryny
rodzynki (można pominąć)
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm)
Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą
Komentarze