Sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 30 min

bez tego sernika nie wyobrażam sobie Świąt :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    200 g masła lub margaryny,
    2 łyżki śmietany,
    200 g cukru pudru,
    1 jajko

    Masa:

    1 kg sera (może być wiaderkowy),
    2 jajka,
    1,5 szklanki cukru (można dać mniej),
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    100 g margaryny lub masła,
    125 ml mleka,
    aromat cytrynowy lub rumowy,
    sok z 1 cytryny,
    rodzynki (można pominąć)

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).
  • 2. Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą.

Porady

Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy