Serniczek na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto do kawy, prawdziwa uczta dla smakoszy....

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg serka natulalnego mielonego np. "Vitello"
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    2 szklanki cukru
    olejek smietankowy
    4 łyżki żelatyny
    1 szklanka mleka
    4 galaretki po dwa różne kolory

Serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczek na zimno 1. Połowę sera 1/2 kg ucierać dodając 1 szkl. cukru, 3 żółtka oraz 1/2 kostki margaryny, zapach śmietankowy. 2 łżki żelatyny zalać 1/2 szkl. mleka, gdy napęcznieje podgrzać aż do rozpuszczenia. Następnie wlać do serka i wymieszać. Całość serka wylać do blaszki. Kiedy stężeje wylać na ser 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl. wody tężejące.
    Tak samo postapić z następną porcją sera. Wylać na warstwę galaretki poczekać, aż stężeje. Na wierzch wylać następnie 2 galaretki, poczekać aż stężeją. Kiedy ciasto zastygnie jest gotowe do zjedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy