Serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy.
wlewamy żółtka i mieszamy do uzyskania puszystej masy.
Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy kakao i dalej delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej formy i pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.
Biszkopt studzimy.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser waniliowy i delikatnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części.
3.Czekoladę deserową łamiemy i stapiamy w kąpieli wodnej.
Po przestudzeniu dajemy do masy serowej.
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w małej ilości wody, gdy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy.
Żelatynę wlewamy do masy serowej.
Masę serową wylewamy na biszkopt.
4.Do drugiej części masy dodajemy rozpuszczoną w 5 łyżkach wody białą czekoladę oraz rozpuszczone we wrzątku 3 łyżki żelatyny. Wylewamy na masę ciemną i całe ciasto wstawiamy do lodówki.
Ciasto można udekorować według własnego uznania np. startą czekoladą.
Komentarze