Ze wszystkich prawie gatunków owoców można usmażyć serki owocowe, które tworzą
bardzo dobry przysmak, zwany pod postacią drobnych pomadek. Często pomadki są sporządzone
z dodaniem gumy i farby, zaś serki domowej roboty robi się z samych owoców i cukru.
Można je dawać dzieciom i dorosłym zamiast pomadek i czekoladek nie zawsze pożytecznych
dla zdrowia.
Prawie każdą marmoladę można po odpowiednim zagęszczeniu i dodaniu cukru wysuszyć
na serek. Gotową usmażoną pastę kładzie się do foremek wysypanych mączką cukrową
albo wysmarowanych najlepszą oliwą. Można także uformować na stolnicy posypanej mączką
cukrową podłużne wałki dowolnej grubości i z nich po wysuszeniu krajać małe serki , lub też
małe placuszki, które również później można pokroić w drobniejsze kawałki lub paseczki.
Serki już dostatecznie osuszone i tarzane w mączce cukrowej można przechowywać
w puszkach albo pudełkach ułożone jak czekoladki warstwami między papierami, a będą się
trzymać latami. Dość wysuszone serki można maczać w polewie czekoladowej i podawać
jako czekoladki, zaś z pięknie zabarwionych można wycinać ozdoby na torty.
Dla wysuszenia, serki wstawić do ciepłego pieca , a następnie obsuszać w przewiewnym
miejscu. Z tych płaskich serków można wykrawać najrozmaitsze formy, np. paski , kostki i.t.p.
Komentarze