Włosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony smakołyk jak lody. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.
Semifreddo porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce na mus. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte porzeczki, mieszamy wszystko delikatnie aby zostały smugi śmietany. Do silikonowej foremki przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do następnego dnia. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie na talerz, obkładami mrożonymi owocami. Kroimy deser w plastry i przekładamy na talerz.
Komentarze