Semifreddo jagodowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Soczyste owoce na targu, aż się proszą by zrobić z nich semifreddo.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże posiekane: 100 gramów
    - jagody: 100 gramów
    - cukier puder: 10 łyżeczek
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - kawałeczek soczystego arbuza do dekoracji: 1 plaster

Semifreddo jagodowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski.
  • 2. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 3. Ubitą kremówkę dodajemy do miski z masą owocową, delikatnie mieszamy.
  • 4. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawamy do zamrażarki na minimum 5 godzin. Podajemy z soczystym arbuzem pokrojonym w kosteczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy