Schab w zalewie z brązowego cukru

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 plastry schabu (bez kości)
    2/3 szklanki bulionu drobiowego,
    duży ząbek czosnku,
    2 łyżki brązowego cukru,
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek

Schab w zalewie z brązowego cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawić i przesmażyć kilka minut do zarumienienia na kilku łyżkach oliwy, odłożyć. Na patelnię wlać bulion, dodać cukier i starty na tarce czosnek, zamieszać, zmniejszyć ogień, poczekać, aż zawrze i włożyć schab. Smażyć razem jeszcze około 5-10 minut (mięso musi być miękkie, a zalewa zredukowana i bardziej gęsta). Podawać z ziemniaczanym puree i dowolnymi jarzynami.

Porady

Warto pamiętać o przygotowaniu potrawy na małym ogniu z uwagi na niebezpieczeństwo przypalenia się cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy