sałatka ogórkowo-pietruszkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

sałatka powstała z produktów z własnej działki. Idealny dodatek do drugiego dania a także do chleba z domowym smalcem.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    25 dag cebuli
    15 ziarenek pieprzu
    1 główka czosnku
    15 dag pietruszki
    8 dag soli
    1 łyżka cukru
    1 szklanka octu
    2 szklanki oleju

Sałatka ogórkowo-pietruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek po obraniu pokroić w cienkie plasterki. Pietruszkę pokroić na drobno. Przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać - odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie przełożyć w czyste słoiki z zalewą - pasteryzować około 5 minut.

Porady

do sałatki można dodać parę listków selera

Komentarze

Podobne przepisy