zdrowa sałatka z cennymi witaminami, w sam raz na wiosenną dietę
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
5 rzodkiewek
100 g serka w kostkach typu greckiego
100 g szynki w plasterkach
główki z jednego pęczka szparagów
1 czerwona cebula
1 duży pomidor
3/4 szk jogurtu naturalnego
1 sos tysiąca wysp ( w proszku )
Sałatka na wiosnę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
Wrzucić główki szparagów i blanszować około minuty.
Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić do zimnej wody.
Po chwili odcedzić.
Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić.
Pomidora umyć, pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki a potem oddzielić każdy plasterek robiąc kółeczka.
Rzodkiewki pokroić w plasterki.
Na półmisku lub dowolnym dużym talerzu ułożyć sałatę.
Następnie układać rzodkiewkę, cebulę i pomidory.
Plasterki szynki przekroić wzdłuż na pół, zwinąć w rożki i ułożyć na sałacie.
Ser odsączyć z zalewy i posypać na wierzch.
Na koniec dodać główki szparagów i polać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze