Sałatka "na oko"

0 (0 ocen)

  • 48 godz.

Wszystkie przepisy mojej babci są szczególne, bo przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przygotowanie każdej potrawy wiąże się z radością i spełnieniem.

  • 48 godz.

Składniki:

  • Sałatka „na oko”
    Składniki:
    • Na oko ogórków, cebulki, marchewki, cukinii i kapusty
    • Sól do zasolenia
    Zalewa:
    • 2 szklanki octu
    • 5 szklanek wody
    • 2 szklanki cukru
    • Ziele angielskie, liść laurowy

Sałatka "na oko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pierwszego dnia kroimy kapustę i cebulkę w piórka, zasalamy je i odstawiamy na noc.
    Drugiego dnia ogórki kroimy w plastry, zasalamy je i odstawiamy na 2 godziny. Kolejno kroimy cukinię, również ją zasalamy i odstawiamy na godzinę. Marchewkę natomiast należy podgotować i po wystygnięciu pokroić w plastry.
    Gotujemy zalewę, następnie wszystkie warzywa odciskamy z soli. Najpierw do zagotowanej zalewy wrzucamy kapustę i gotujemy 5 minut, kolejno resztę warzyw i gotujemy kolejne 5 minut. Po zagotowaniu, gotową sałatkę wkładamy do słoiczków dowolnej wielkości i pasteryzujemy około 15 minut.
    Sałatka doskonała do obiadków, a także do kanapek

    SMACZNEGO!

Porady

Do sałatki, jeśli ktoś lubi, można dodać także paprykę, której nie zasalamy, a dodajemy dopiero do gotujących się w zalewie warzyw:)

Komentarze

Podobne przepisy