Sałatka kebabowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszna sałatka do kanapek, na obiad, czy jako farsz do tortilli

  • 35 min

Składniki:

  • kapusta pekińska
    1 spory ogórek
    1 papryka czerwona (można użyć konserwowej)
    1 cebula czerwona
    ogórki konserwowe
    2-3 pomidory
    cebulka dymka - część zielona
    podwójna pierś z kurczaka
    jogurt naturalny 400ml
    (2 łyżki majonezu kieleckiego)
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    przyprawa gyros

Sałatka kebabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka2 1. Fileta kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy przyprawą gyros. Mięso smażymy na rumiano. Odsączamy z tłuszczu.
    Kapustę siekamy - nie bardzo drobno.
    Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
    Ogórki kiszone i ogórka świeżego kroimy wzdłuż na pół, następnie w plastry.
    Cebulę czerwoną kroimy w piórka, dymkę drobno siekamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól, pieprz, czosnek i cebulkę dymkę (odrobiną można zostawić do dekoracji).
  • sałatka3 2. Sałatkę układamy warstwami:
    kapusta - papryka - ogórki konserwowe - sos - czerwona cebula - kurczak - pomidory -
    ogórek świeży - sos - kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy