Sałatka grecka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonała dla lubiących świeże warzywa. Smakuje wyśmienicie, i szybko się ją robi. Nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni, ale ostatnio zaglądam tam częściej.

Składniki:

  • ● 1 op. sera feta
    ● 1/2 główki sałaty lodowej
    ● 4 pomidory
    ● średni ogórek
    ● 1/2 puszki kukurydzy
    ● 15 czarnych lub zielonych oliwek
    Sos: 3 łyżki oleju
    ● 2 łyżki wody
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● roztarty ząbek czosnku
    ● szczypta oregano, bazylii i cukru
    ● sól i pieprz

Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos, roztrzepując
    składniki. Połową sosu polewamy
    fetę pokrojoną w niewielką
    kostkę.
  • 2. Sałatę rwiemy na kawałki,
    pomidory kroimy w ćwiartki,
    ogórka w plasterki.
  • 3. Warzywa przekładamy do
    salaterki, polewamy sosem
    i mieszamy. Na wierzchu układamy
    oliwki i fetę z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy