Ryż pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatna konsystencja, nie za słodki i z leciutką goryczką skórki pomarańczowej. Idealny na podwieczorek lub jako deser, albo jak ktoś lubi jako słodkie danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 szklanka ryżu
    • 3 szklanki mleka
    • 1 szklanka wody
    • otarta skórka z 1 pomarańczy
    • sok z 1 pomarańczy
    • 3 jajka
    • 4 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • mały słoiczek dżemu pomarańczowego

Ryż pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ryż zalać mlekiem i wodą, dodać skórkę otartą z pomarańczy, szczyptę soli i gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    • Po tym czasie odłożyć, przykryć kocem na 1-2 godziny, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.
    • Gotowy ryż wymieszać z sokiem z 1 pomarańczy.
  • 2. • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka.
    • Pianę delikatnie wymieszać z ryżem.
    • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ryż pomarańczowy.
    • Na ryż wykładać po łyżeczce dżemu pomarańczowego.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut.

Porady

Smakuje na ciepło, ale bardzo dobry jest również na zimno. Na zimno lepiej się kroi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy