Rybne kulki z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robiła je jeszcze moja babcia, później mama, a teraz ja. Smakują moim domownikom i gościom. Nie sąpracochłonnym daniem, robi się je szybko i z prostych składników, które są ogólnie dostępne.

Składniki:

  • ● 250 g wędzonej makreli lub piklinga
    ● 1 woreczek ryżu (100 g)
    ● strąk czerwonej papryki
    ● ogórek kwaszony
    ● cebula
    ● 2 łyżki majonezu
    ● natka pietruszki
    ● sól, pieprz

Rybne kulki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rybne kulki z ryżem 1. Rybę obieramy ze skóry
    i ości. Cebulę obieramy, drobno
    siekamy, mieszamy z rybą i natką
    pietruszki.
  • Rybne kulki z ryżem 2. Formujmy kulki wielkości
    orzecha włoskiego.
  • Rybne kulki z ryżem 3. Ryż gotujemy, studzimy. Pa- marchewkowa
    prykę myjemy, usuwamy gniazda
    nasienne, miąższ kroimy
    w kosteczkę. Ogórka również
    kroimy w kostkę. Ostudzony ryż
    łączymy z ogórkiem i papryką,
    mieszamy z majonezem. Przyprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Przekładamy do salaterki
    lub na talerz, na wierzchu
    układamy kulki rybne i posypujemy
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy