Kulki rybne w pomidorowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry - użyłam dorsza, 1 mała bułka, 1 jajko, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 3 - 4 łyżki drobno krojonej natki pietruszki, majeranek 2 - 3 łyżki, bułka tarta
Rybę zmieliłam. Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną i odciśniętą bułke, jajko, przecisnięty przez praskę ząbek czosnku, zeszkloną pokrojoną w drobną kostke cebulę, natkę i przyprawy do smaku. Wymieszałam, dodałam ok 3 łyżki tartej bułki ponieważ masa była za rzadka. Z dobrze wyrobionej masy formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Gotowe rybne kulki zalałam gorącą zalewą
Zalewa
1 l wody 6 kulek ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 4 liście laurowe, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka soli - wszystkie skladniki od zagotowania gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach dodałam do wywaru dwie cebule pokrojone w półplasterki, i marchewkę pokrojoną w plasterki - gotowałam 1 min. Po tym czasie dodałam 4 łyżeczki przecieru pomidorowego i 250 ml octu 10 % - zagotowałam
Komentarze