Ryba w sosie musztardowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na sos znalazłam w książce dr Dukana. Mimo, że nie jestem zwolennikiem Jego "diety" to ten przepis wydał mi się ciekawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na rybkę:
    - filety rybne - 8 szt - ja użyłam mrożonego mintaja
    - olej rzepakowy - 2 łyżki
    - przyprawa do ryb, suszony czosnek
    Składniki na sos:
    - serek naturalny - 150 g - ja użyłam Bielucha
    - żółtko - 2 szt
    - mleko - 100 ml
    - mąka kukurydziana - 1 łyżeczka
    - musztarda - 2 łyżeczki - ja użyłam 1 łyżeczki rosyjskiej i 1 łyżeczki francuskiej
    - koperek - 1 pęczek
    - sól, pieprz

Ryba w sosie musztardowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s72jcu 1. Rybę całkowicie rozmrażamy. Olej mieszamy z przyprawami. Rozmrożone filety kroimy na mniejsze porcje (o ile jest taka potrzeba) i smarujemy olejem z przyprawami. Filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rybkę pieczemy ok 1 h w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
  • image-1eifq1b 2. Mleko solimy, pieprzymy i podgrzewamy (nie do wrzenia), następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy serek, żółtka, musztardy i mąkę. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy aby żółtko się nie ścięło.
  • image-29gi70h 3. Koperek myjemy i drobno siekamy. Posiekany koperek dodajemy do sosu i podgrzewamy jeszcze raz ze ok 2 minut. Przyznam szczerze, że sos jest przepyszny. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy