Rureczki z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis od Dziadziusia:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1.500 g mąki pszennej
    2.250 g margaryny lub masła
    3.200 ml śmietany 12-18%
    4.2 żółtka
    5.szczypta soli

    Krem:
    1.3 białka
    2.125 ml wody
    3.300 g cukru
    4.3 łyżki soku z cytryny
    5.pół łyżeczki octu

Rureczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rureczki 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki potrzebne do ciasta dajemy do miski łączymy razem.Następnie ugniatamy całość do uzyskania jednolitej masy.Gotowe ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.W między czasie smarujemy foremki rurkowe tłuszczem.Rozsypać mąkę na blat a następnie rozwałkować ciasto.Rozwałkowane ciasto kroimy na cienkie paseczki o szerokości 2 cm i długości ok 25 cm.Bierzemy foremki i owijamy je ciastem.Gotowe rurki wkładamy do piekarnika na ok 30 minut (lub do momentu zarumienienia się ciasta)

    Krem:
    Na początku oddzielamy żółtko od białka (żółtka nie będą nam potrzebne)białka ubijamy do uzyskania zwartej masy.Następnie wsypujemy do rondelka 300 gram cukru i 120 ml wody.Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż zawartość się rozpuści.Do ubitych białek wlewamy roztopiony cukier z wodą i dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego
    (ubijać około 5 minut)nakładamy do szprycki gotowy krem

Porady

Szpryce bywają zawodne, strzelą w rękach przy nakładaniu :) (więc ja użyłam zwykłego woreczka po mleku)Na koniec można posypać cukrem pudrem jak kto lubi:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy