Różany chlebek

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis dała mi moja ciocia z Serbii, która jest dla mnie nieocenionym źródłem inspiracji kuchennych.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 70 dekagramów
    - mleko: 0.25 litra
    - woda: 0.25 litra
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże: 50 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - margaryna: 0.5 opakowania
    - sezam: 1 opakowanie

Różany chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/8 litra ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy łyżeczkę mąki. Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka , wodę, jajka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto mikserem, rozwałkowujemy i smarujemy margaryną . Ciasto rozcinamy na 8 pasków, każdy zwijamy w rulon i układamy w tortownicy. Należy pozostawić je do wyrośnięcia. Możemy posypać je sezamem lub innymi nasionami.Następnie wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy