Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę umyć osuszyć.
Rozciąć wzdłuż tak by powstał płat , lekko go rozbić.
Majonez połączyć z koprem.
Mięso od środka natrzeć sosem koperkowym , musztardą oraz posypać przyprawami.
ułożyć wiórki masła , zwinąć mięso jak roladę.
Wierzch mięsa natrzeć ponownie przyprawami.
Mięso obwiązać nicią.
Odłożyć obłożone plastrami cebuli do lodówki na 24h.
2.Po tym czasie łopatkę przełożyć do rękawa do pieczenia , piec 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do 200st.
15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by łopatka delikatnie się przyrumieniła.
3.Podawać pokrojoną w grube plastry na ciepło do dania głównego ( polaną zagęszczonym sosem powstałym podczas pieczenia) lub na zimno do pieczywa
Komentarze