Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa

0 (0 ocen)

Domowa , soczysta , wyrazista w smaku pieczona łopatka z rękawa.

Składniki:

  • 1,5kg. łopatki wieprzowej w całym kawałku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    4 łyżki majonezu
    1/2 pęczka posiekanego świeżego kopru
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    przyprawa uniwersalna do mięs
    sól , pieprz
    wiórki masła śmietankowego
    duża cebula pokrojona w plastry

    nić wędliniarska

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Łopatkę umyć osuszyć.
    Rozciąć wzdłuż tak by powstał płat , lekko go rozbić.
    Majonez połączyć z koprem.
    Mięso od środka natrzeć sosem koperkowym , musztardą oraz posypać przyprawami.
    ułożyć wiórki masła , zwinąć mięso jak roladę.
    Wierzch mięsa natrzeć ponownie przyprawami.
    Mięso obwiązać nicią.
    Odłożyć obłożone plastrami cebuli do lodówki na 24h.
  • w rękawie 2. Po tym czasie łopatkę przełożyć do rękawa do pieczenia , piec 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do 200st.
    15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by łopatka delikatnie się przyrumieniła.
  • 3. Podawać pokrojoną w grube plastry na ciepło do dania głównego ( polaną zagęszczonym sosem powstałym podczas pieczenia) lub na zimno do pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy