Roladki z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli znudziły Wam się zwykłe roladki, zachęcamy do spróbowania tych pyszności.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    5 dużych pieczarek
    1 cebula
    100 g sera żółtego
    1 jajko
    5 łyżek kaszy manny
    400 ml bulionu warzywnego
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    olej
    sól, pieprz

Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy razem z cebulą. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Każdą z czterech części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 10 mm. Na wierzch dajemy ser i pieczarki. Mięso zawijamy w roladki, smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy (przy pomocy trzepaczki z kulką), wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie. Cały czas mieszając zagotowujemy. Sosem polewamy roladki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy