Roladki drobiowe ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na rodzinny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • szparagi białe 20 dag
    pierś z kurczaka 1 szt.
    przyprawa do kurczaka
    papryka czerwona mielona
    mozzarella 1 kulka
    sól, cukier
    masło 2 łyżki
    mąka 2 łyżki
    mleko 1 szklanka
    sól, pieprz biały do smaku
    szczypta gałki muszkatałowej

Roladki drobiowe ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie mięsa na roladki. 1. Szparagi obrać, umyć . Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć.
    Umyte i osuszone piersi kurczaka, przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do kurczaka.
  • Ułożenie szparagów na kotletach. 2. Na każdym kotlecie ułożyć szparagi.
  • Roladki drobiowe ze szparagami obsypane papryką. 3. Zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać papryką. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.
  • Przygotowanie sosu beszamelowego do roladek drobiowych. 4. W tym czasie przygotować sos: roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę, wymieszać, aż powstanie zasmażka. Wlać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Przykrycie mozzarellą roladek drobiowych polanych beszamelem 5. Polać roladki. Przykryć plastrami mozzarelli i zapiec przez kolejne 20 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy